Recenzie kníh

Jennifer Niven: Všetky skvelé miesta

21. listopadu 2016 v 11:24 | Elizabeth

Ikar, 2015
344 strán

Anotácia
Theodora Fincha trápia depresie. Každý deň premýšľa nad smrťou, no zároveň hľadá dôvody, prečo žiť.Violet Markeyová ráta dni do maturity, aby mohla ujsť z malého mesta, kde ju prenasledujú bolestné spomienky na sestrinu tragickú smrť.Navzájom sa nepoznajú, až kým sa obaja neocitnú na rímse školskej zvonice, s pohľadom upretým na chodník šesť poschodí pod nimi. Dole sa zhlukujú študenti a škodoradostne pobádajú Fincha, aby skočil. Na výčiny problémového študenta už sú zvyknutí. Čo tam však robí Violet? Keď dvojica napokon cúvne, na druhý deň sa v školských novinách objaví článok o hrdinke Violet, čo zachránila čudáka Fincha. Nebolo to však naopak? Finch je novou známosťou uchvátený a Violet presvedčí, aby spolu pracovali na školskom projekte - túlali sa po Indiane a spoznávali jej neobjavené zákutia, všetky skvelé miesta, o ktorých mnohí ani netušia. Práve tam si uvedomia, že môžu byť sami sebou, zbaviť sa nálepiek, ktoré im dávajú tí, čo ich vôbec nepoznajú. Skrátka môžu byť konečne šťastní.Zdanie však občas klame, najmä ak je smútok priveľký..

---------------------------------------------

Napriek tomu, že som sa v poslednom čase YA knihám vyhýbala, túto som si jednoducho musela prečítať. A som za to šťastná, pretože táto kniha nie je ako ostatné YA.

Fincha trápia depresie a často uvažuje nad smrťou. Navyše zbiera rôzne fakty o samovraždách a dá sa povedať, že je pre ostatných čudák. Jedného dňa stojí na rímse školskej zvonice a uvažuje nad tým, že skočí. Keď tam však zbadá Violet, pomôže jej zliezť. Od tohoto okamhu medzi nimi vzniká zvláštne priateľstvo, ktoré, zdá sa, nič neprelomí. Alebo...?

Než vám napíšem niečo o tom, aká kniha je, musím sa priznať s tým, že som ju prečítala za jeden deň. Nevedela som sa od nej odtrhnúť. Čítala sa s takou ľahkosťou, že som strácala pojem o reálnom čase.

Sadli mi postavy a aj celý príbeh. Dokonca som mala pocit, akoby ma autorka poznala a podľa mňa vytvorila postavu Fincha. Tak sme si s týmto chalanom podobní, až ma to desilo. Pocit, akoby mi niekto čítal myšlienky.

Na sile a emotívnosti tomuto príbehu pridáva fakt, že autorka sa inšpirovala vlastnou skúsenosťou, čo jej dáva možnosť nás skutočne zlomiť, a zároveň nás zlepiť dokopy. Pri knihe sa príjemne zasmejete a zároveň sa rozplačete. Je to tak precítené a silné, že som si miestami musela dať pauzu a predýchať to.

Priznávam, možno by ste tam mohli nájsť podobnosť s Greenovkami, no táto kniha je iná ako jeho knihy. Táto kniha je v mnohých ohľadoch silnejšia a precítenejšia. Krásne sa hodila k jesenným večerom pri šálke kávy či čaju.

Navyše koniec obsahoval ten "wow efekt", po ktorom som nedokázala robiť nič iné, len nemo zízať do prázdna a nebola som schopná slova. Ešte niekoľko krát som listovala knihou, čítala si tie krásne časti. A moja myseľ nebola schopná odtrhnúť sa od práve "prežitého" príbehu.

Tie vážne veci, ktorými sa kniha zaoberala (duševné poruchy) dokázala autorka podať s takou ľahkosťou. A na záver doplnila krásnym posolstvom, ktorým by sa mal riadiť asi každý, kto trpí nejakou duševnou poruchou a uvažuje o smrti.

Toto je skutočne YA, ktorá je iná ako ostatné a to ju robí niečím výnimočnú. Veľmi vám ju odporúčam.

Knihu si môžete objednať TU.
Ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.sk za poskytnutie recenzného výtlačku.

Sebastian Niedlich: Smrť a iné okamihy môjho života

7. listopadu 2016 v 10:10 | Elizabeth

Ikar, 2016
295 strán

Anotácia
Mať priateľov, to je pekná vec. A človek na nich niekedy natrafí naozaj na veľmi nezvyčajných miestach. Martin však nie je práve nadšený, keď sa pri posteli svojej umierajúcej babičky zoznámi so stelesnenou Smrťou, ktorá má podobu mladého muža vyzbrojeného sieťkou na motýle, do ktorej chytá duše umierajúcich. Pôvodne si prišiel po dušu starej dámy, ale je nesmierne šťastný, že ho konečne niekto vidí a počuje. Spriatelia sa a zrazu sa Martinovi začne zjavovať kedykoľvek a kdekoľvek, aj v tej najnevhodnejšej chvíli... Vraj on je ten pravý, on je predurčený na to, aby prevzal jeho úrad. A Martin naozaj začne mať nadprirodzené schopnosti. Keď však spozná ženu, o ktorej tuší, že je tá pravá, musí si položiť závažnú otázku: Má vôbec zmysel žiť, milovať a túžiť po šťastí, keď sa raz všetko aj tak skončí smrťou? Nuž, ale aj nad vážnymi vecami sa treba vedieť občas zasmiať, nemyslíte?

------------------------------------

Áno, mať priateľov, je pre ľudí pomerne veľmi podstatné. Je však rozdiel mať obyčajného, ľudského priateľa a priateliť sa so Smrťou. Martin sa so Smrtonosom stretáva po prvý krát, keď mu umiera babička. Najprv nechápe čo pri jej posteli robí muž so sieťkou na motýle. Veď na Smrť sa vôbec nepodobal!

Martin a Smrtonos sa stanú priateľmi, no po čase začína Martin zisťovať, že to nefunguje, pretože Smrtonos sa objaví vždy v tej najnevhodnejšej chvíli. Smrtonos však tvrdí, že sa má Martin stať novým Smrtonosom. Ako sa s tým vysporiada?

Veľmi oceňujem nápad autora. Predsa len, každý (alebo aspoň väčšina filmovo či knižne žijúcich ľudí) si Smrť predstavuje ako kostru v čiernom plášti s kosou v ruke. V tejto knihe sa však stretávame s celkom iným pohľadom na smrť. Smrťou je muž, ktorý namiesto kosy so sebou nosí sieťku na motýle, pretože motýle, ktoré vyletia z úst človeka, predstavujú jeho dušu. Je to veľmi poetický a krásny nápad.

Príbeh sa teda zaoberá trochu kontroverznejšou témou, ktorá nemusí sadnúť každému, ale ja ako tvor zaujatý voči tajomnu a odchodu zo sveta, som takúto knihu len ocenila. Keď som ju začala čítať, neočakávala som nič extra, no zároveň som dúfala, že tam bude akési filozofično. Čo sa týka práve tej filozofickej stránky, musím žiaľ podotknúť, že mi tam trošku, trošičku chýbala. No napriek tomu príbeh mal svoju krásnu a osobitú myšlienku, za ktorú som si knihu dslova zamilovala.

Obľúbila som si najmä postavu Smrtonosa (niet sa čomu čudovať), pretože jeho postava bola skvele vymyslená. Bol sarkastický, vtipný, proste takéto postavy v knihách môžem. To však neznamená, že by som si neobľúbila aj Martina. Najviac sa mi na tom páčilo, že počas celej knihy bolo vidno ten jeho postup a rozvíjanie jeho osobnosti dieťaťa do dospelého človeka s trochu zvláštnymi schopnosťami.

Okrem jemnej absencie tej filozofie okolo smrti, nemám čo na knihe vytknúť. Čítala som na ňu nie práve pochvalné recenzie, no musím skutočne uznať, že ma veľmi prekvapila, potešila a rozosmiala, no i rozplakala. Autor dokáže pekne navodiť atmosféru, či už ide o smútok, alebo radosť. Píše ľahko, svižne, čtivo, vtipne, no vie čitateľa dojať.

Môžem to odporúčiť všetkým, ktorí majú radi čierne komédie. V tom prípade je táto kniha práve pre vás. No tých ostatných upozorňujem, že kvôli trošku kontroverznejšej téme, by vám nemusela sadnúť.

Okrem toho, krásne sa hodila k sychravému jesennému počasiu, pretože príjemne rozveselila.

Na záver si sem dovolím dať malý úryvok s vtipom, ktorý ma pobavil neskutočne a smiala som sa ešte hodnú chvíľu. Aj teraz sa tomu musím smiať.

"Jeden ošetrovateľ mi každý deň veľmi oduševnene vyrozprával nový vtip o psychológoch alebo psychiatroch.
,Koľko psychológov potrebujeme, ak chceme vymeniť žiarovku?´
Vzdychol som si. ,Čo ja viem?´
,Jedného! Ale žiarovka musí spolupracovať!´



Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem kníhkupectvu PreŠkoly.sk
Knihu si môžete objednať TU.

Lauren Beukesová: Dívka, která se třpytila

13. října 2016 v 11:50 | Elizabeth

Jota, 2015
368 strán

Anotácia
Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá - protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje "zářící dívky", mladé inteligentní a nadějné ženy "s potenciálem". Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší.
Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího.
Důkaz - Dům a jeho tajemství -, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.

--------------------------------

Harper začiatkom tridsiatych rokov získava kľúč k starému domu, ktorý v sebe ukrýva tajomnú miestnosť, ktorá je plná akýchsi "trofejí" a sú tam vyryté mená dievčat. Touto miestnosťou môže Harper cestovať časom. Vyryté sú tam mená dievčat, ktoré "žiaria". On tieto dievčatá musí nájsť v istom časovom období. Prichádza k nim, keď sú ešte deti, pozoruje ich a keď sú dospelé, inteligentné ženy, prichádza znovu, aby ich zabil. Jedna z jeho obetí - Kirby - však jeho útok prežila a teraz je pevne rozhodnutá sériového vraha, putujúceho časom, nájsť a doviesť jeho vyčíňanie do konca.

Na prvý pohľad sa zdá, že príbeh bude rozprávať len Harper a Kirby, no vyvediem vás z omylu. Príbeh totiž rozpráva až niekoľko postáv v niekoľkých časových obdobiach od tridsiatych rokov až po deväťdesiate. Takže na celý príbeh získavame niekoľko pohľadov, ktoré objasňujú i maličké detaily, ktoré sú v konečnom dôsledku pomerne dôležité.

Veľmi oceňujem nápad autorky. Existuje množstvo príbehov o cestovaní v čase a často sa stáva, že je to všetko tak trochu podobné. Táto kniha však na vec prináša celkom iný pohľad. Originálne spojenie paranormality a niečoho reálneho - teda vrážd. A ešte k tomu to "žiarenie" dievčat - skrátka skvelý nápad, ktorý si zaslúži vašu pozornosť.

Keď táto kniha vyšla, myslela som si, že to je ďalší thriler, či horor pre mladých, ale po pár stranách som sa presvedčila o opaku. Je to skôr pre starších a najmä pre takých, ktorí majú silnejší žalúdok. Autorka totiž skvele dokázala opísať priebeh vrážd. Tak skvele, že som mala pocit, akoby som stála nablízku a celé to pozorovala a krv striekala aj na mňa. Veľmi živo opísané, až tak, že by to možno niekto nemusel zniesť. Ja sama som si občas musela urobiť prestávku. A to mám fakt silný žalúdok.

Postavy ma bavili - mala som rada ako kapitoly rozprávané Harperom, tak aj tie, ktoré rozprávala Kirby, či iné postavy. Časť deja dostali aj postavy ostatných dievčat, ktoré má Harper zabiť, takže môžeme nahliadnuť do ich života, spoznať ich a následne sa musíme zmieriť s tým, že to dievča v nasledujúcich kapitolách zomrie strašnou smrťou. Bolo to aj trošku detektívne vo chvíľach, keď Kirby po Harperovi pátrala.

Dobre sa to čítalo, bolo to drsné, napínavé, no zároveň mám čo vytknúť. Trochu ma zamrzelo, že už takmer od začiatku knihy viete, ako to skončí. Chápem síce, že každá kniha nemusí mať veľký boom na konci, ale dofala som, že i keď som odhalila koniec, autorka ho ešte niečím doplní a rozvinie. To sa bohužiaľ nestalo.

Koniec teda pôsobí pomerne useknuto, akoby zrazu autorke došiel papier a povedala si: "Ups, zostávajú mi dve strany, musím to rýchlo ukončiť". A navyše sa mi zdalo, že ten koniec trochu uponáhľala. Kirby len bezcieľne blúdila, pátrala a zrazu bum - nastal zvrat a koniec. Myslím, že by to chcelo trochu viac rozpracovať, trošku to "natiahnuť", niečím to doplniť, dotiahnuť to do konca - skrátka ho rozvinúť.

A ešte jedna maličkosť, čo mi tam trochu chýbala je, že v podstate nemáme objasnený princíp cestovania v čase, alebo to, prečo pre Harpera dievčatá žiaria (či to je len jeho zvrhlosť, alebo je v tom niečo paranormálne). Toto som si však uvedomila až na konci, po dočítaní knihy. Zostalo to totiž ako nezodpovedaná otázka. Počas čítania však nemáte čas zamýšľať sa nad tým.

Napriek pár nedostatkom knihu odporúčam, pokiaľ máte chuť na poriadnu "vyvražďovačku" a akciu, spojenú s niečím science-fiction ako je cestovanie v čase. A ako som spomenula, odporúčam skôr čítateľom, ktorí majú silnejší žalúdok, pretože štýl písania autorky je skutočne živý a okrem toho veľmi dobrý a čtivý.


Za poskytnutie recenzného výtlačku chcem poďakovať kníhkupectvu PreŠkoly.sk.
Knihu si môžete zakúpiť TU.

Eva Molíková: Bez duše

6. října 2016 v 9:37 | Elizabeth

Nová Forma, 2010
355 strán

Anotácia
Susan Lerrisová si nikdy nemyslela, že je dítě štěstěny. Ovšem když ji o ruku požádal muž, kterého nadevše milovala, zdálo se tak snadné tomu uvěřit. Stačil ale pouze jeden večer, aby přišla o všechno. Její nejbližší byli najednou mrtví a ona nechápala důvod. O to horší bylo zjištění, že právě ona je z jejich smrti obviněna. Jenže udělala to? Sama moc dobře věděla, že potom, co se z ní stalo, se dalo uvěřit jenom jediné odpovědi.

James Rogers by za svou snoubenku dal i život. Tak velká byla jeho láska, a přesto se otřásla v základech během jediného večera. Je možné někoho nenávidět a zároveň milovat? James věděl, že ano. Jenže chuť po pomstě mu nedala zapomenout a už vůbec ne odpustit. Co na tom, že ji miluje?! Člověk by neměl milovat stvůru a právě tou se ona stala!

---------------------------------------------

Bez duše je historický román pre ženy s prvkami fantasy. Kombinácia je to veľmi zaujímavá a trošku som sa toho obávala, kvôli tomu, že som pomerne náročný čitateľ na romantické scény, pretože ich tam veľmi nemusím. Moje obavy však neboli oprávnené.

Zo začiatku sa zoznamujeme so Susan, ktorá prežíva veľmi pekné obdobie s Jamesom, chystajú sa totiž vziať a obaja sú veľmi štastní. Avšak zdá sa, že osud to zariadi inak. Zrazu behom jedného večera prišla o svojich najbližších, ocitla sa na inom mieste a bola iná. James po tom, čo sa stalo jej rodine po Susan pátra.

Začiatok - prvých pár kapitol - bolo takých ešte celkom rozpačitých. Romantika a láska tam bola cítiť, ale napriek tomu to nebolo niečo, čo by ma nebavilo. Aby som uviedla veci na pravú mieru - ja neodsudzujem úplne romantiku v knihách, len nemám rada presledené scény. Našťastie táto kniha nebola presladená.

Myslím, že to bolo celkom vyvážené - porcia romantiky na začiatok, aby sme zistili, ako Susan a James žijú, ako sa majú radi, ako plánujú svatbu, nakukli sme do sveta Londýnskej smotánky (ak to tak môžem nazvať). Úplne z toho dýchala historická a anglická atmosféra a ja som si to veľmi užívala, pretože to je presne pre mňa. Po tomto príjemnom začiatku to pokračovalo skutočne zaujímavo.

Romantiku vystriedali upíri, akčné scény a lov. A áno, toto presne som chcela. A aj som to dostala. Skvelé opisy, dej, skrátka som sa nenudila ani chvíľu. Bála som sa aj toho, že to bude upírska story podobná Twilight (popravde vždy, keď sa začítam do nejakej knihy, ktorá je o upíroch, bojím sa, že to dopadne podobne ako s Twilightom. Toto však nebolo ani zďaleka podobné Twilightu. Preto je správne napísať, že netreba zatracovať upírske príbehy kvôli tomu, že máte strach z podobnosti s Twilight. Bez duše prináša nový kúsok do tohto sveta a je to príjemný kúsok. Myslím, že upírov vykresľuje v tom svetle, ako to poznáme z rôznych starších príbehov, chcem tým povedať, že sa na slnku netrbliecu a podobne. Takže rozhodne palec hore.

Páči sa mi aj to prepojenie Londýna - resp. Anglicka s upírmi. Malo to úplne skvelú atmosféru a veľmi som to obdivovala. A koniec bol tiež skvelý, napínavý. Takže už vlastne ani neviem čo viac dodať, bola to super kniha a som rada, že ju mám aj podpísanú. A takisto som zvedavá na ďalšiu autorkinu knihu.

Záverom: na prvotinu to je rozhodne dobrá kniha a ak váhate, či sa do nej pustiť, urobte to. Ak vám nevadí istá porcia romantiky - ktorá bola celkom príjemná, tak sa začítajte a neoľutujete.

Courtney Cole: Nocte

21. července 2016 v 12:00 | Elizabeth

CooBoo, 2015
344 strán

Anotácia
Jmenuju se Calla Priceová. Je mi osmnáct a je mě jen půl. Moje druhá polovina - moje dvojče, můj bratr Finn - je blázen. Miluju ho. Víc než život, víc než cokoli. A i když se děsím toho, že mě stáhne s sebou dolů, jsem jediná, kdo ho může zachránit. Dělám, co můžu, abych si udržela zdravý rozum, ale topím se v tom čím dál víc. Takže se chytám každého stébla. Dare DuBray. Je můj zachránce a můj antikrist. V jeho náruči se cítím v bezpečí. Ale taky se v ní bojím, že nevím, kam patřím. Bojím se, že jsem ztracená. Uzdraví mě, zlomí mě, bude mě milovat i nenávidět. Má moc mě zničit. Možná je to v pořádku. Protože to vypadá, že Finna zachránit nedokážu, a nemůžu milovat Darea, aniž bych všem ublížila. Proč? Kvůli tomu tajemství. Tajemství, které se tak moc snažím rozlousknout, že jsem vůbec nečekala, že to přijde. Taky vás to překvapí.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Calla sa mnohým jej rovestníkovm zdá veľmi zvláštna. Žije v pohrebnom ústave, ktorý spravuje jej otec a navyše je stále nablízku jej bratovi Finnovi, ktorý trpí schizoafektívnou poruchou. Na strednej bola terčom posmechu a teraz zase hrozí, že odchodomm na vysokú sa od seba s Finnom oddelia.

Po tom, čo zomrela ich matka - čo sa dozvedáme hneď v úvode knihy - sa Calla neustále obviľuje z jej smrti. Bojí sa zároveň o Finna a tuší, že niečo nie je v poriadku, chce odhaliť jeho tajomstvo. Zrazu sa však objaví záhadný Dare, ktorý ju totálne očarí a v jeho prítomnosti sa cíti dobre. Lenže ako sa môže cítiť dobre, keď jej brat a dvojča Finn sa prepadá do priepasti a ju ťahá so sebou? Ako môže byť šťastná v prítomnosti Darea, keď musí pomôcť bratovi?

"Mám rád tajemství. Má je každý."

Pochmúrny a depresívny príbeh plný tajomstiev a šianlenosti. Asi tak by som to nazvala. Ale keďže ja mám rada depresívne príbehy a aj šialenosť a takisto tajomstvá, kniha mi perfektne sadla. Ľahko som sa začítala a nemohla som sa odtrhnúť od toho skvelého štýlu. Striedajú sa tu kapitoly, ktoré rozpráva Calla a kapitoly, ktoré rozpráva Finn. Musím sa priznať, že Finnove kapitoly ma bavili o čosi viac ako tie Calline.

Calla mi však bola celkom dosť sympatická, vedela som sa do nej vcítiť, chápala som jej pocity a zároveň som uvažovala nad tým, čo by som urobila ja na jej mieste. O Finnovi sa, myslím, ani nemusím nejako vyjadrovať. Mal moje sympatie hneď od začiatku a ešte viac ako Calla. Z jeho postavy v knihe som cítila, že napriek svojej poruche je to veľmi príjemný a milý a dobrý človek. No a Dare... nie že by som ho nemala rada, páčila sa mi jeho tajomnosť, opis jeho výzoru (proste robil dojem fešáka, drsňáka, ktorý je vcelku príjemný), ale zdal sa mi trochu dosť idealizovaný, proste dokonalý, rocker, drsňák, zároveň nežný, svalnatý, dokonalý. To ma trošku hnevalo, hoci, áno, moje sympatie si získal dokonalosťou, ale autorka mohla trochu... niečo zmeniť.

A asi v polovici knihy som sa trošku nudila, pretože sa to na niekoľko strán zmenilo na typickú YA knihu, pretože to bolo plné toho, ako sa Dare a Calla stretávali, ako sa ona cítila dobre, ako ho milovala a podobne. Už len kvôli týmto dvom negatívnym stránkam som chcela knihe udeliť štyri hviezdičky, ale...

Ten koniec. Pane Bože, ten koniec. Celý čas uvažujete, čo za tajomstvo asi Finn skrýva. No keď to zistíte je to akokeby ste dostali facku. Ale v pozitívnom zmysle. Tak ma to šokovalo, že som to dosť dlho rozdýchavala, dokonca mi slzy vyhŕkly od toho prekvapenia. Nevedela som, čo si mám teraz vlastne mysieť, ako mám reagovať a uf, fakt som bola šokovaná a smutná zároveň, pretože to skončilo tak, ako to skončilo a preto, lebo nemám ďalší diel. Má to byť tuším trilógia.

Bol to skvelý príbeh, skvelá kniha a práve koniec je ten dôvod, prečo som schopná prehliadnuť tie dve malé negatíva. Potrebujem pokračovanie. Čo je ešte zvláštnosťou, je to, že na konci knihy sa vás autorka pýta aký osud by ste Calle dali - je tam odkaz na stránku. Ďalším plusom knihy - aspoň pre mňa - je kombinácia s latinčinou. Mne sa latinčina strašne páči a v knihe máte dokonca aj názvy kapitol sú v latinčine.

Táto kniha si rozhodne zaslúži, aby ste si ju prečítali, ak máte radi pochmúrne príbehy, šokujúce konce a príbehy z psychologickými prvkami. A ten koniec je fakt neskutočný, ešte teraz sa z toho neviem spamätať a to je to už týždeň od prečítania. Dokonca ma to tak zobralo, že som nebola schopná sa skoro štyri dni začítať do ďalšej knihy. Myslela som v kuse len na Nocte a na ten koniec. Proste úžasná kniha, úžasný príbeh.

Knihu si môžete zakúpiť TU!
Ďakujem internetovému kníhkupectvu Megaknihy.sk za poskytnutie recenzného výtlačku.

Liz Coleyová: Návrat z temnoty

19. července 2016 v 11:49 | Elizabeth

Fortuna Libri, 2013
304 strán

Anotácia
Bylo jí třináct, když se ztratila. Zmizela své rodině, přátelům, světu. Když se zčistajasna objevila, zjistila, že jí chybí velký kus sebe samé.

Šestnáctiletá Angie Chapmanová se po třech letech od svého záhadného zmizení vrací domů. Z toho období si nic nepamatuje, jako by jí někdo vymazal všechny vzpomínky. Musí si poskládat příběh o všech hrůzách, které prožila, aby získala nazpět svůj život.


Liz Coleyová napsala znepokojivý, avšak fascinující psychologický příběh o křehkosti lidské mysli, o léčivé síle odvahy, naděje a lásky.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Angie sa zrazu ocitne na uilici kde stojí jej dom, no v domienke, že bola len na Tábore, prichádza domov. Vzápätí je však zmätená, pretože podľa jej rodičov bola preč celé tri roky. Neverí tomu. Veď sa nič nezmenilo?!

Ale jej rodičia sa nemýlia. Čo však teraz so životom, keď vo svojej hlave je vlastne trinásťročná, ale oficiálne má šestnásť? Kým teraz vlastne je? A čo sa dialo celé tie tri roky? Odhalenie pravdy je beh na dlhú trať a Angie časom zisťuje, že jej mozog sa ju snaží chrániť pred tou pravdou. Lenže čo ak je táto ochrana na úkor jej samej a nebezpečenstvom pre iných aj pre ňu?

Skvelý a strhujúci príbeh dievčaťa, ktoré trpí disociačnou poruchou. Pre mňa osobne je táto porucha veľmi fascinujúca i keď viem, že je to trápenie pre toho človeka. Ale v tejto knihe autorka výborne podáva príbeh, hneď som sa do príbehu dokázala vžiť.

Mám rada psychologické knihy a táto k nim rozhodne patrí. Autorka dobre opisovala Angiine pocity a myšlienky a aj celkový dopad poruchy na jej skutočné ja. Kniha bola plná vnútorných monológov, zvratov a miestami bola fakt drsná a temná, na strane druhej veľmi dobrá a autorka si dala záležať aj na tom, aby poukázala na to, že s pomocou blízkych a ich lásky a dôvery sa môže akýmkoľvek spôsobom psychicky chorý človek, cítiť lepšie.

Na rovinu poviem, že kniha nie je žiadne ľahké čítanie - áno, čítala sa dobre a rýchlo, ale svojím štýlom autorka čitateľa zapája do uvažovania o tom, čo sa Angie vlastne stalo, začnete sa vciťovať a cítite aj jej bolesť, jej zmätok. Ale nie je to vyslovene kniha na letné leňošenie, pokiaľ ste v lete zvyknutí čítať niečo ľahšie.

Napriek tomu, ak máte radi psychologické, fascinujúce a trochu drsnejšie príbehy, kniha je priamo pre vás. Mňa dokázala chytiť za srdce a napriek malému nedostatku som rada, že som si ju prečítala.

Tým malým nedostatkom bolo niekoľko strán, keď sa v podstate nič také zvláštne nedialo a chvíľu sa to javilo ako klasická YA kniha, ale to zase potom vystriedal posun v dejovej línii a znovu to bolo fajn, znovu ma to bavilo. Keď ale opomeniem toto malé hluché miesto, keď sa nič extra nedialo, dej bol fakt dobre premyslený a napätie a odhalovanie pravdy nám autorka pekne dávkovala. V jednej kapitole vás nechá myslieť si toto a na konci to dopadlo inak. Koniec bol fakt šokujúci. Presne taký, aký sa na tento typ kníh patrí.

Takže v konečnom dôsledku bola táto kniha obohatením letného čítania, niečím, čo ma dokázalo veľmi zaujať a nepochybujem o tom, že si túto knihu ešte niekedy prečítam. A áno, psychologicky naladené knihy sú presne to pravé orechové pre mňa!

Kiera Cass: Selekcia

11. července 2016 v 11:57 | Elizabeth

CooBoo, 2014
312 strán

Anotácia
Pre tridsaťpäť dievčat je Selekcia životnou šancou. Príležitosť uniknúť svojmu osudu, vstúpiť do okázalého sveta rób a drahých šperkov. Žiť v paláci a bojovať o srdce úžasného princa Maxona. Pre Americu Singerovú je to však nočná mora. Musí opustiť svoju lásku a odísť z domova. Potom sa zoznámi s princom Maxonom. Postupne začne prehodnocovať všetky svoje dovtedajšie plány - a uvedomí si, že život, ktorý si vysnívala, bledne pri budúcnosti, na ktorú nikdy ani nepomyslela.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Máme tu ďalší dystopický svet, Illeu, ktorá sa rozkadá na miestach bývalej Ameriky. Svet a kasty sú podobné ako ostatné nové svety, toto je viac podobné Hunger Games, pretože hlavná hrdinka odchádza od rodiny, aby sa rodina mala lepšie a podobne. Akurát toto nie je žiadna vyvražďovačka ako Hunger Games.

America je dievča z rodiny, ktorá si nemôže veľa dovoliť. Je zamilovaná do Aspena, ktorý je z nižšej kasty a to je problém. Je tu však Selekcia, na ktorú je donútená ísť. Nakoniec je vybraná (zase tu môžeme vnímať podobonsť so žrebovaním v HG) a nastáva príbeh plný šiat, šperkov a ľahkej nevraživosti medzi dievčatami. Všetkých 35 dievčat bojuje o srdce princa Maxona a vyhrať môže iba jedna...

Nuž, Selekciu som si veľmi dlho chcela prečítať ale čakala som väčšiu akciu a väčšiu dystópiu. Keby niet technológií ako televízor a iné, ani si neuvedomíte, že to je dystópia. Ten svet nebol nijako veľmi originálne prepracovaný.

Ale na druhú stranu, kniha sa čítala ľahko a bolo to aj celkom príjemné. Keby to bolo napísané iným štýlom, celú knihu by som sa nudila, avšak ten štýl bol taký donucujúci aby ste s knihou pokračovali a až tak som sa vyslovene nenudila. Očakávala som však, že tam bude aspoň nejaká viditeľnejšia gradácia deja, no všetko sa mi zdalo na jednej rovine, nebola som až tak napätá.

Celá kniha sa navyše točí okolo milostného trojuholníka, ktorí tu má plný priestor a to ma na tom dosť hnevalo. Hnevala ma aj nerozhodnosť a rozporuplnosť pocitov Americiných pocitov a jej zjavná naivita. Aspen ma neskutočne štval, neznášala som ho pre jeho správanie. Čo sa týka Maxona, bol okej, ale nie že by ma nejako očaroval.

Celá kniha pôsobila takým oddychovým "celkom okej" dojmom, ktorý na mňa celkom dobre pôsobil a bol to rozhodne oddych po Hunger Games. Každopádne predstava tých šperkov a šiat a všetkého toho luxusu je nádherná, to azda očarovalo každú čitateľku, bola to pekná predstava, keby sa dostanete z rodiny, ktorá nemá peňazí nazvyš do takého luxusu, že sa môžete v tých šperkoch a všetkom kúpať.

Knihu väčšina hodnotí ako skvelú, ja z nej mám skôr taký priemerný dojem, nie je to vyslovene nič, čo by ma až tak oslovilo, no na druhú stranu to ani nie je kniha, pri ktorej by som ľutovala, že som si ju prečítala. To nie. Myslím, že to bol dobrý čitateľský zážitok. Ale bez nulovej dávky akcie ma dosť sklamala. Keby tam autorka dá trochu akcie, niečoho, čo by dokonale kontrastovalo s tým luxusom, bolo by to fajn. A verte mi, že dva vpády rebelov tomu vôbec nepomohli - to nebola takmer žiadna dynamická akcia. A to mi chýba.

Hoci som aktuálne odložila zvyšné dva diely s tým, že sa mi ich nechce čítať, možno sa k nim neskôr vrátim, ale nemám až tak veľkú potrebu pokračovať v čítaní série. Priznajme si to, aj tak vieme, ako to skončí, predsa len názvy jednotlivých dielov sú v posdstate spoilermi.

Čo na záver? Dobré oddychové čítanie, prehnaný milostný trojuhoľník, dojem vcelku priemerný, hlavná postava ma štvala rovnako ako Aspen. Budem pokračovať v čítaní série? Možno. A neukameňujte ma za môj názor, každý knihu vníma inak. Ak máte takýto typ kníh radi, odporúčam, ale ak ste skôr na akciu, vyhnite sa jej.

Suzanne Collinsová: Drozdajka

9. července 2016 v 11:23 | Elizabeth

Ikar, 2011
293 strán

Anotácia
Ani v záverečnej časti trilógie Hry o život nie je autorka Suzanne Collinsová k svojej hrdinke milosrdná. Naopak, Katniss Everdeenová prežíva najťažšie obdobie svojho života. Hoci z Hier štvrťstoročia ako-tak vyviazla so zdravou kožou a mama so sestrou sú v bezpečí, jej starosti sa ešte neskončili. Sídlo zrovnalo so zemou Dvanásty obvod, zahynuli tisíce ľudí. Katniss pripisuje vinu za ich smrť sebe. Peeta Mellark, jej partner z Hier, zostal v rukách nepriateľov, ktorí ho kruto mučia. Na čelo odboja sa postavil Trinásty obvod, aj keď len donedávna sa o jeho existencii takmer nič nevedelo.

Vojna prináša obete na obidvoch stranách, rozdiely medzi dobrom a zlom sa čoraz viac stierajú. Víťazstvo sa síce prikláňa na stranu rebelov, no koniec je stále v nedohľadne. Krviprelievanie môže zastaviť iba Katniss. Ak chce zachrániť Peetu, zabrániť ďalšiemu mareniu životov, poraziť Sídlo a nenávideného prezidenta Snowa, musí sa znova chopiť roly drozdajky. Opäť zisťuje, že o svojom osude nerozhoduje sama, ale do istej miery sa stáva nástrojom v mocenskom súboji. Ešte stále nevyriešila dilemu, ktorému z dvoch najbližších priateľov patria jej city...

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tretí a záverečný diel Hier o život so sebou prináša ďalšiu vlnu atómových výbuchov v mojej hlave. V Paneme zúri vojna a všetko sa točí okolo povstania rebelov. Dvanásty obvod je zrovnaný zo zemou. Katniss sa musí vyrovnávať s tým, že Peeta je zajatý Sídlom a zároveň je zmätená z toho, ako skončil jej dvanásty obvod. Zisťuje však, že všetci od nej očakávajú, že sa postaví na čelo rebelov.

Na začiatku je Katniss skutočne dosť poznačená tým, čo sa stalo v predošlej časti a tým, že jej Peeta je preč. Máta ju strach o to, čo sa bude diať ďalej, trápi sa otázkami, čo si počne. Je zničená a na prvý pohľad by sa vám mohlo zdať, že je zlomená. Ale v priebehu knihy zistíte, že Katniss je nezlomná a hoci sa zdala na pokraji síl, má ich ešte dostatok pre rebelov.

Naschvál som začala písať o tom, ako mi v hlave počas knihy vybuchovali bomby, ktoré sa na konci zliali do mega výbuchu. Ani tretí diel vôbec nesklamal a bol mega akčný. Znovu som sa nemohla odtrhnúť od knihy, zaliezla som do svojho kresla a odmietla vyliezť, pokým to nedočítam.

Miestami som mala až závrat z toho, o sa v knihe dialo, žila som všetky okamihy spolu s Katniss, moja fantázia pracovala na plné obrátky, venovala som knihe všetky svoje zmysly a tak ako druhý diel, aj tento ma pripravil o dych. Vydýchla som až po dočítaní knihy a nevedela som, čo mám so sebou ďalej robiť. Nevedela som pokračovať v čítaní ďalších kníh.

A zase, zase neviem ako sa mám vlastne vyjadriť, pretože ma kniha a celkovo séria skutočne pripravila o jasné uvažovanie. Ani chvíľku som sa nenudila, otáčala som stránky neskutočne rýchlo, ani som si neuvedomovala ako mi to rýchlo plynulo.

K postavám ako je Peeta a Gale sa vyjadrovať nebudem, pretože mi stále nie sú až tak sympatickí, ale musím uznať, že autorka na začiatku knihy dokonale navodila Katnissine pocity, do ktorých sa môžete vcítiť a potom vás naplno prekvapí, aká je silná. Hoci stále zmätená koho to vlastne miluje - milostný trojuholník, ktorý sa tu otriasa v základoch.

Akcia v tejto knihe bola na nezaplatenie. Akčné súboje a skutočne tam bola cítiť prítomnosť vojny. Ja sama som sa prostredníctvom knihy stala takým rebelom.

Viem, že táto recenzia znovu nebude dávať príliš veľký zmysel, bude chaotická, ale neviem ako to všetko inak povedať. Je to moja ďalšia dočítaná séria a ja sa neskutočne teším, že som ju dočítala. A rozhodne to neľutujem, pretože okrem toho prvého dielu, ktorý bol o čosi slabší, tie zvyšné dva diely boli dokonalé. Teraz už konečne chápem, prečo táto trilógia spustila takú senzáciu.

Suzanne Collinsová: Skúška ohňom

7. července 2016 v 10:28 | Elizabeth

Ikar, 2010
272 strán

Anotácia
V Skúške ohňom, druhom románe trilógie, rozvíja Suzanne Collinsová príbeh Katniss Everdeenovej, kladie jej do cesty nové, nebezpečnejšie prekážky... a prekvapuje čitateľov na každom kroku.

Katniss a jej priateľ z Dvanásteho obvodu Peeta Mellark napriek nepriazni osudu prežili Hry o život a zvíťazili. Katniss sa vracia k rodine a k svojmu dávnemu priateľovi Galovi, doma však nič nie je také, ako si predstavovala. Gale si udržuje chladný odstup a Peeta sa k nej obrátil chrbtom. Medzi ľuďmi sa navyše šepká o vzbure proti Sídlu, ktorú mohli podnietiť práve oni dvaja s Peetom. Katniss na svoje zdesenie zisťuje, že nevedomky priliala olej do ohňa nespokojnosti, a teraz má strach, že ju nedokáže potlačiť. Najväčšmi ju trápi, že vôbec nemá istotu, či by to mala urobiť. Čím bližšie je Katnissina a Peetova návšteva obvodov, ktorú majú absolvovať v rámci turné víťazov, tým viac je v stávke. Ak sa im nepodarí presvedčiť obyvateľov Panemu, že sú do seba bláznivo zamilovaní, následky budú hrozivé."

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Je tu druhý diel svetoznámej trilógie Hry o život alebo Hunger Games. Znova sa teda vraciame do Panemu, ktorý je rozdelený na dvanásť obvodov. Práve tieto obvody a ich existencia sa otriasa v základoch...

Katniss je víťazkou Hier o život aj s Peetom a zdá sa, že ich život je lepší. Majú ísť na turné víťazov a to sa zdá byť v poriadku a normálne. Prezident Snow však celkom obyčajný proebeh naruší svojou návštevou a život Katniss sa v okamihu sekundy otočí iným smerom.

No, popravde, ja vlastne ani neviem, ako mám začať písať túto recenziu, keby niet úvodných slov o tom, čo kniha obsahuje, asi by som mala doteraz prázdne textové pole. Začnem asi tým, že autorka knihy ma nechala ešte tak pokojne dýchať asi... do príchodu prezidenta Snowa. Potom som zadržovala dych, nemohla osm prestať čítať, každého som od seba odháňala s tým, že potrebujem mať pokoj na čítanie.

Zatiaľ čo prvý diel u mňa trochu pokrivkával, tento ma doslova pripravil o všetky zmysli, o dych ba aj o myšlienky. Kniha splňuje všetky moje očakávania - akcia, poriadna vyvražďovačka... Proste dokonalosť sama.

Je síce pravda, že mužské postavy v knihe/sérii mi vôbec nie sú sympatické - Gale možno trošku viac ako Peeta. Ale na tom nezáležalo, myslím, že ten milostný trojuholník, ktorý obvykle v knihách nemusím je tu tak skvelo potlačený tým vraždením a akciou, že som celkom zabudla, že ma Peeta neskutočne štve.

A hoci som prvý diel čítala koncom minulého roka, vôbec som netápala - autorka nám prostrednictvom Katnissiných spomienok objasnila pár základných udalostí, ktoré sa udiali v prvom dieli a tak sa dalo pekne pokračovať.

Bola osm z tohto dielu rozhodne prekvapená, neskutočne šokovaná a keď som to dočítala, tak sa priznám, že som bola vyčerpaná. A spokojná.

Zatiaľ čo druhý diel inej dystopickej série - Divergencie - ma trošku sklamal, diel z Hunger Games ma totálne odrovnal a priznám sa, že miestami som preskakovala opisy, ktoré ma nezaujímali a skočila som hneď po dialógoch a dej bol plynulý, stupňovala sa, nenudila som sa ani len jediný raz. A zatiaľ čo začiatok knihy sa zdal taký pokojný, mierumilovný, zvyšok knihy mi v mysli vybuchovali atómovky jedna za druhou. Keď jedna odoznela, prišla ďalšia. Bum, bum!

Fakt neviem, ako to inak opísať. Viem, že táto recenzia bude asi dosť chaotická, nezrozumiteľná, ale hoci som tento diel dočítala v piatok, ešte teraz nedokážem vyjadriť ten zážitok. Wow. Nemám viac slov.

Ak ste ešte nečítali túto sériu, bežte do najbližšieho kníhkupectva akúpte si ju, pretože toto vás totálne dostane. A ja teraz plánujem kúpiť si to vydanie všetkých troch dielov v jednej knihe.

Takže skutočne odporúčam, nech ste akejkoľvek vekovej kategórie a máte radi akciu, choďte do toho, nebudete ľutovať.

Benjamin Alire Sáenz: Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru

22. června 2016 v 16:59 | Elizabeth

Slovart, 2016
368 strán

Anotácia
Príbeh o priateľstve dvoch chlapcov, ktoré je ako vesmír: magické a bez hraníc. O priateľstve, vďaka ktorému objavíte pravdy nielen o sebe, ale aj o ľuďoch, akými by ste raz chceli byť. Dante je výrečný a sebaistý. Ari ťažko hľadá správne slová a v ničom si nedôveruje. Danteho pohlcuje poézia a umenie. Ari tápa v spomienkach na staršieho brata, ktorý skončil v base. Zdá sa, že chlapec ako Dante s jedinečným pohľadom na svet, bude tým posledným, komu sa podarí zbúrať múry, čo si okolo seba vystaval Ari. Keď sa Ari a Dante stretnú, vznikne medzi nimi puto, ktoré nastaví zrkadlo pravde skrytej v hĺbke duše, a pomôže im odhaliť, akými ľuďmi by sa raz chceli stať. No do cesty sa im stavia mnoho prekážok a len viera v seba - a v silu ich priateľstva - je spôsob, ako zo života vyťažiť čo najviac.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Najpevnejšie priateľstvá vznikajú náhodne a často pri zvláštnych príležitostiach - hoci sa tá príležitosť zdá byť obyčajná. Bolo to tak aj v prípade Ariho a Danteho. Ich priateľstvo začalo tým, že Ari nevedel plávať. Ale to nie je ani len zlomok príbehu.

Priateľstvo je skutočne hlavnou podstatou knihy, ale okrem toho má aj iné podstaty. Na začiatku sú obaja pätnásťroční a snažia sa spoznať svet okolo seba. Ich život sa vyvíja. Autor skvele zachytáva práve tento vývoj postáv. Na začiatku chlapci, ktorí nepoznajú množstvo tajomstiev vesmíru. Na konci takmer muži, ktorí si už niečo prežili. Vďaka tomu, že sa postavy vyvíjajú, príbeh graduje.


Najväčším plusom je najmä bohatstvo myšlienok, ktoré vás prinútia zdvihnúť pohľad a poviete si: "Ach, veď to je pravda!". Občas vás prinúti zamyslieť sa, no na druhú stranu vás aj príjemne pobaví a schuti sa zasmejete. Nepopieram, že tam nie sú časti, kedy som uronila slzičku, ale inak je kniha veľmi pekne napísaná, je svieža a dobre si pri nej oddýchnete. Každá kapitola vás prinúti prečítať si ďalšiu a ďalšiu až nebudete vedieť prestať.

Charaktery oboch priateľov sú výborne spracované, nemôžete mať radi iba jedného z nich, zamilujete si skrátka oboch. Obaja sú veľmi inteligentní a trochu zvláštni, no práve tá zvláštnosť je na nich úžasná. Dokonca môžem povedať, že sa v nich občas nájdete. Okrem hlavných postáv som si obľúbila aj vedľajšie postavy. Ich rodičia sú skvelí a myslím, že každý tínedžer by takých chcel mať.


Hoci sa táto kniha zaraďuje do YA žánru, myslím si, že nezáleží v akej vekovej kategórii ste. Môže si to prečítať prakticky ktokoľvek. Odporúčam vám to najmä kvôli tým myšlienkam, ktoré tam môžete nájsť. A ak sa chystáte v tomto letnom období na dovolenku, toto je skvelé čítanie aj vďaka letnému prostrediu v knihe, keďže leto, ktoré chlapci zažívajú, je tam ústredným časovým obdobím. Chcela by som zažiť také leto ako oni.

Navyše ja osobne v knihách milujem, keď sa tam spomínajú knihy alebo poézia a aj preto je pre mňa táto kniha veľmi príjemné prekvapenie, vôbec som takúto silnú, emotívnu, plnú myšlienok, ale aj zábavnú knihu nečakala. A ak si myslíte, že YA knihy sú vždy o tom istom, táto kniha vás vyvedie z omylu aj keď YA nečítate.

Keď to zhrniem, kniha je úžasná, neskutočne jedinečná a neopakovateľná tak ako Ari a Dante. Originálna a dokonalá - zábavná i emotívna. Keď som knihu dočítala, nechcelo sa mi veriť, že skončila, rada by som ďalej prežívala ich príbeh. Nechcelo sa mi s nimi rozlúčiť, akoby sa stali mojimi priateľmi. A som si istá, že sa k nim ešte vrátim.

 
 

Reklama

------------------------------------------------------------------------------

ZDROJ: pozadie: www.picmonkey.com

Elizabeth (2013 - 2016)

Na blogu publikujem SVOJU tvorbu, preto vás prosím NEKOPÍRUJTE bez dovolenia.
Pokiaľ použijem niečo cudzie, uvádzam vždy zdroj v článku.
Zvyčajne ho nájdete po kliknutí na daný obrázok.

------------------------------------------------------------------------------